2023-ban ismét világbajnok lehet Max Verstappen

2023-ban ismét világbajnok lehet Max Verstappen

Egy hetes szünet után, a 2023-as Formula–1-es naptár következő állomása a hétvégén Katarban lesz. Itt a szombati sprintversenyen, amennyiben legalább három pontot szerez Max Verstappen, akkor harmadik alkalommal is egymás után világbajnok lesz. Mivel ez egy sprint-hétvége, a 26 éves holland pilóta már az időmérő edzésen lehetőséget kap a 19 körös versenyen való pontszerzésre, ahol legfeljebb nyolc pontot lehet elnyerni. Ezzel az eredménnyel bebiztosíthatja idei világbajnoki címét, amely 2021 és 2022 után újra az övé lehet.

A következő hat futamon összesen 180 pont szerezhető, tehát ha Max Verstappen Katarban legalább három pontot gyűjt be, akkor ő lesz a 2023-as szezon világbajnoka. Ez lenne az első alkalom az F1 történetében, hogy a szombati sprintverseny után avatnánk világbajnokot. Egyébként összesen hat ilyen alkalom volt a 1980-as években, amikor nagydíjakat is rendeztek szombaton.

A Red Bull csapata idén óriási előnnyel vezet a többi csapat előtt, és már a japán Szuzukában rendezett nagydíjon bebizonyosodott, hogy hatodik alkalommal is megnyerik a konstruktőri világbajnokságot. Ezen kívül már hetek óta biztos, hogy a Red Bull versenyzője lesz a világbajnok.

Azonban a holland pilóta és mexikói csapattársa, Sergio Pérez között tovább nő a pontkülönbség, mivel a Japán Nagydíj után már 177 pont a differencia a két Red Bull versenyző között.

Max Verstappen 2021-ben az Abu-Dzabi Nagydíjon aratott győzelem után vált először világbajnokká, ezzel ő lett az F1 történetének első holland világbajnoka, és negyedik legfiatalabb pilótája, aki elérte ezt a sikert. Tavaly a Japán Nagydíjon egy büntetés miatt értesült arról interjú közben, hogy ő a világbajnok. Verstappen a kilencedik pilóta az F1 történetében, aki megvédte címét.

Similar Posts